...MARRIED!...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, January 29, 2011

Spaghetti Ayam..

Hari ini aku nk kongsi 1 resepi yg aku br thu n buat atas ajaran kak long ku iaitu spaghetti ayam. Before dis kak long aku ada ajar masak spaghetti daging. Sama je cara nk bt spaghetti ayam or daging cume daging ni mcm leceh skitlh nk kena rebus daging tu pastu nk kena tumbuk plak daging tu kasi hancur. Mcm spaghetti ayam ni senang skit sbb kita cuma perlu potong kecik2 ayam tu amik isi dialh jgn amik tulang plak. Ok aku nk kongsi cara2nya..hehe kalo korng bt xsedap or xjadi jgn marah ye..huhu..bahan2 yg perlu ada..

Utk 1 bungkus spaghetti mee.

Bahan2:

1 bungkus spaghetti mee
2 tin kecik sos mushroom prego warna hijau @ beli je yg besar terus
Sos cili (aku guna maggi punye je..)
1 biji bawang besar (yg besar punye tau @ terpulng kalo nk manis tmbh lg) - kasi potong dadu
2 ulas bawang putih - hiris kecik2 sekecik yg boleh
1 tin cendawan butang - hiris nipis2
1/2 ekor ayam @ terpulanglh kalo nk letak bnyk bg rse ayam tu pn boleh -potong kecik2 isi dia
1 sudu besar cili kisar (kalo nk pedas lg tmbh lg)
2 sudu besar minyak @ lebih..agak2 jelh
gula dan garam secukup rse

ni antara bhn2nye..

Cara2nye..

Mula2 panaskn minyak..lepas rasa2 minyak dh panas tu
-masukkn cili kisar (tumis smpai rasa2 dh garing)
-masukkn sos mushroom prego pastu kacau rata
-masukkan gula dan garam secukup rasa
-masukkan sos cili skit agak2 dlm 3 sudu besar kot (sorilh sbb bnyk agak2 sbb ni sume bgantung kt kita nk rasa dia mcm mne..) kacau dulu..
-lepas tu masukkn ayam pastu bawang dan cendawan...kacau rata..masukkn air masak kalo nk kuah dia nmpk bnyk kalo x rasa pekat kot (aku pn xthu..hehe)
-pastu tnggu mendidih..smbil2 tnggu tu lehlh rasa cukup gula ke garam ke..kalo x tmbhlh ape yg patut..
agak2 mcm dh lame je dlm kuali tu dh mendidih, lehlh tutup api tu kang kering plak..hihi

Untuk rebus mee dia plak ada cara jgak..cmni ye..

-Didihkn air dlm periuk sederhana besar
-Lepas tu basuh mee tu sekali je jgn kenakn ngn air lama sgt (aku x ingt sbb apa xleh mcm tu tp mmng xboleh lh)
-Bila air dh mendidih panas masuk dlm dia skit je minyak masak (x nk bg mee tu melekat sesama sendiri)
-lepas u letak skit je garam dan selepas itu baru masukkn mee tu...
mee tu kena jaga jgak jgn bagi dia melekat..pastu rasa2lh mee tu kalo lembut dia dh sedap sesuai utk di mkn tutup api then toskn air dia..


Ok dh siap...




p/s: hehehe..kalo korng bt xjd ke ape jgn marah ye..aku cuma berkongsi je cara aku bt mcm mne..mungkin caraku dn caramu berbeza..huhu..jgn marah...chow..enjoy...=)

No comments:

Post a Comment